imsync

imsync is een consoletoepassing die een verzameling van foto- en filmbestanden en aanverwante bestanden op één tijdbasis zet door het bewerkingstijdstip aan te passen dat voor hen in het bestandssysteem is geregistreerd, en kan een geografische locatie toevoegen aan de metainformatie van foto- en filmbestanden, gebaseerd op locatieinformatie gelezen uit een GPX-bestand.

imsync is geschreven in de Perl-5-programmeertaal en gebruikt de Image::Exiftool-module.

Handleiding

Een samenvatting van de handleiding is beschikbaar door imsync --help uit te voeren. Een gedetailleerde handleiding is beschikbaar door imsync --man uit te voeren, en ook hier.

imsync verkrijgen als een gebruiker

Als Perl al op je systeem is geïnstalleerd dan kun je imsync verkrijgen door cpanm Image::Synchronize uit te voeren. Daarna zou de imsync-applicatie beschikbaar moeten zijn in de standaardinstallatiemap voor Perl-scripts op je systeem. Probeer imsync --help uit te voeren. Als je tekst krijgt die de applicatie beschrijft dan is het in orde. Als je een foutmelding krijgt die zegt dat imsync niet gevonden kan worden dan is waarschijnlijk de standaardinstallatiemap voor Perl-scripts op jouw systeem niet toegevoegd aan je PATH-omgevingsvariabele. Voer perl -V:bin uit om de locatie van de Perl-applicatie op je systeem te vinden. De standaardinstallatiemap van Perl-scripts is waarschijnlijk ../site/bin gezien vanuit de map waarin de Perl-applicatie zit.

Voor gebruikers op Microsoft Windows

Als je cpanm niet kunt gebruiken of Perl niet geïnstalleerd hebt, en als je Microsoft Windows gebruikt, dan kun je imsync-2.005.zip downloaden van deze website. De imsync.exe-applicatie is in een zipbestand ingepakt omdat veel webbrowser het niet fijn vinden als je uitvoerbare bestanden als zodanig download. Hier zijn checksums van het zipbestand:

MD5 90905bc84c58ea5ce1f4fba9b142b932
SHA-1 f3ee689e11ce756a209dd4e767b23803f0333173

Ik maakte de applicatie uit het Perl-programma met hulp van de PAR Packager (pp). Het exe-bestand bevat het Perl-script, alle benodigde Perl-modules en een Perl-interpreter. Een nieuwe versie van imsync neemt de eerste keer een paar seconden om op te starten omdat het dan het script, de modules en de interpreter uitpakt in een tijdelijke opslaglocatie op je systeem (misschien %TEMP%\par-HASH1\cache-HASH2 waarin HASH1 en HASH2 vervangen zijn door hexadecimale waarden die uniek zijn voor de gebruiker [HASH1] en voor de applicatieversie [HASH2]). Na de eerste keer is dat uitpakken niet meer nodig en is er geen vertraging meer.

imsync verkrijgen als een ontwikkelaar

De programmatuur is beschikbaar op

Contact

Je kunt me bereiken via GitHub of metacpan, of vind mijn emailadres aan het eind van de uitvoer van imsync --help.


Louis Strous, 2018